AHMET-HANİFE PARALI (ÖZGEÇMİŞLERİ)

AHMET-HANİFE PARALI (ÖZGEÇMİŞLERİ)

 

 

 

Ahmet PARALI 1916 yılında Denizli ili, Tavas İlçesi, Kızılcabölük bucağında Hatice ve Ahmet oğlu olarak orta halli bir evde dünyaya gelmiştir. İlkokulu bitirdikten sonra 14 gibi çok erken bir yaşta ticaret yapmaya başlamıştır. 1930'lu yıllarda Denizli ve kazalarına Kızılcabölük dokumalarını satarak tecrübelerini geliştiren Ahmet PARALI 1938 yılında Kızılcabölük eşrafından Fatma ve Halil SAYGILI'nın kızı Hanife Hanımla evlendi. 1941'de Enver, 1943'de Fikriye, 1946'da Nuri ve 1954'de Faik adlarında dört çocuk sahibi oldular.1952 yılında evlerini ve işi Denizli'ye taşıdılar.

 

Ahmet Bey hayal ettiği başarılara imza atabilmek için Türkiye ticaret hayatının kalbinin attığı İstanbul'a yerleşmek konusunda kararlıydı. 1957 yılında İstanbul'a taşındı ancak Denizli'deki faaliyetlerini de devam ettirdi. Zaten çok iyi bildiği Sultan Hamam tekstil piyasasının çok kısa sürede sevilen, sayılan önde gelen mensuplarından oldu. Gene piyasanın önemli isimleriyle işbirliği ve ortaklara girerek oluşturduğu iş hacmi ve iş imkânlarıyla, Türkiye Ekonomisine önemli katkılarda bulundu. Nuh Çimento Sanayi A.Ş. Trakya İplik Sanayi A.Ş.  Aydın Tekstil Sanayi A.Ş. Edip İplik Sanayi A.Ş. Birtaş, Partaş, Birlik Faal gibi sanayi yatırımları ve şirketler bunlardan bazılarıdır. Sözün senet olarak kabul edildiği dönemlerde dürüstlüğü ve iş ahlakını ilke edinerek ibadet edercesine çalışan Ahmet PARALI, ilerleyen yaşından dolayı "artık dinlen" tavsiyesinde bulunanlara "Ben çalışmazsam huzursuz olurum" diyecek kadar aşkla, iş hayatıyla bağını koparmayarak yeni nesle de güzel bir örnek olmuştur.

 

Abartılarından uzak mütevazı hayatlarında imkânlar dâhilinde çevrelerine de faydalı olmaya gayret eden Hanife Ahmet PARALI Ailesi, köklerinin dayandığı, her zamana sevgi ve hasretle andıkları topraklara yani Denizli'ye, Kızılcabölük'e gönül borçlarını da yerine getirebilmek için Denizli'nin Esentepe Mahallesindeki İlköğretim Okulunu, Kızılcabölük'deki Çarşı Cami'sini, Kızılcabölük'te 2005 yılında Hanife ve Ahmet PARALI Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Atölye binasını da yaptırmanın mutluluğu ve gururunu yaşamaktadırlar.

 

Hanife ve Ahmet PARALI çifti, eğitim ve öğretimin kız-erkek tüm çocuklarımız için gerekli olduğuna inanıyorlar. Böylece daha çok vizyon sahibi, dürüst, çalışkan ve ilkeli nesiller yetişecek ve memleketimizi yükselteceklerdir.

 

02.12.2016 7170