"GEÇMİŞİN DEĞERLERİ GELECEĞE IŞIK TUTUYOR"

Projenin İsmi: "Geçmişin Değerleri Geleceğe Işık Tutuyor"

Projeyi Yürütecek Kurum: Ahmet Hanife Paralı Anaokulu

Projenin Süresi: 20.11.2023-03.06.2024

Projenin Hedef Kitlesi: 3-6 Yaş Çocuklar ve Yaşlı İnsanlar

Projenin Özeti: Denizli ili Pamukkale ilçesi Ahmet Hanife Paralı Anaokulu'nda gerçekleştirme olduğumuz "Geçmişin Değerleri Geleceğe Işık Tutuyor" isimli sosyal sorumluluk projemiz, milli ve manevi değerlerimizi, kültürümüzü, örf, adet ve geleneklerimizi sosyal bir ortam içerisinde, kültürümüzün vazgeçilmez değeri yaşlılarımızın toplum açısından önemini ve değerlerini onlara hissettirerek geleceğimizin mimarı çocuklarımıza aktarmaları amaçlanmıştır. Projemizin hedef kitlesi olan yaşlılar ve çocuklar, sosyal ortam içerisinde vakit geçirip sohbet ederek bilgi aktarımı ve yeni deneyimler ile bağlarını güçlendirmişlerdir. Bir toplumun kendine özgü yönleri ve değerlerini, yaşayış şeklini aktarmada en iyi kaynak insandır. Birebir ilişki içinde, etkileşim yoluyla yapılan bu paylaşım şüphesiz çocukların yaşamında iz bırakan bir deneyim olacaktır. Bu nedenle yaşlılarımızın bilgi birikimlerini, adet ve gelenekleri, oyunları, bilmeceleri, manileri, hikaye ve masalları çocuklara aktararak kültürümüzün devamlılığı sağlaması milli ve manevi değerlerimizi korumak ve yaşatmak adına önem arz etmektedir. Çocuklar yaşlılardan elde ettikleri bilgi ve tecrübeyle kendi birikim ve becerilerini geliştirirken yaşlılarımız çocuklarla keyifli vakit geçirerek anlamlı bir amaç edinmiş olacaklardır.

Projenin Amacı: "Geçmişin Değerleri Geleceğe Işık Tutuyor" sosyal sorumluluk projesi, kültürümüzün ve değerlerimizin, sosyal bir ortam içerisinde kuşaklar arasında aktarılmasını hedeflemiştir. Kültürümüzün geçmişten günümüze aktarılmasında hayati bir değere sahip olan yaşlılarımızın, çocuklarımıza milli ve manevi değerlerimizi, örf, adet, gelenek ve göreneklerimizi aktarmalarını sağlamak ve yaşlılarımızın toplum içerisindeki değerlerini onlara hissettirerek kuşaklar arasında iletişimin güçlendirilmesi amaçlanmıştır.

Proje Hakkında Bilgiler: "Geçmişin Değerleri Geleceğe Işık Tutuyor" isimli sosyal sorumluluk faaliyetimiz 20.11.2023 tarihinde başlamış olup 03.06.2024 tarihinde son bulacaktır. Geçmişimizin bilgi ve birikim kaynağı hazinemiz yaşlılarımız ile geleceğimizin mimarı çocuklarımızı bir araya getiren bu proje, toplumumuzun kültürel değerlerini kaybetmeden, sevgi, saygı birlik-beraberlik ve hoşgörü ile kültürel bir köprü kurmayı amaçlamaktadır. Yaşlılarımız örf, adet, gelenek ve değerlerimizi yaparak yaşayarak birebir ilişki içerisinde çocuklarımıza aktarırken, çocuklarımız enerjisiyle ve sevgi bağlarıyla saygı göstererek yaşlılarımıza neşe kaynağı ve yaşama sevinci aşılamaktadır. Bu ilişkiyi inşa etmek için okulumuz birtakım etkinlikler düzenlemiştir.

• Yaşlı-Çocuk Bilgi Aktarımı, Kültürel Oyunlarımız, Masal-Hikaye Anlatımı:

Okulumuza yaşça büyük kişiler davet edilmiştir. Çocuklarımız öncelikle saygı ve hürmet içinde büyüklerimizle, kültürel yapımız ve geleneklerimiz hakkında sohbet etmişlerdir. Gelenek, görenek ve değerlerimizi yansıtan geçmişten günümüze anlatılagelen hikayeler, masallar anlatmışlardır. Büyüklerimizin çocukluklarında oynadıkları çocuk oyunlarını (5 taş, ayak sayma v.b) sınıflarımızda öğreterek oynamışlar ve keyifli vakit geçirmişlerdir.

• Huzur Evi Ziyareti:

Okulumuz huzur evi ziyareti düzenlemiştir. Bu ziyarette çocuklarımız huzur evinde yaşamını sürdüren büyüklerimiz ile arkadaşlık ve sevgi bağı kurmuşlar, onların yalnızlık duygularını bertaraf etmelerine destek olmuşlardır. Saygıdeğer büyüklerimizi hem neşelendirmiş hem de bilgi birikim ve donanımlarıyla unutulmaz, keyifli bir gün geçirmişlerdir.

• Gazilerimizin Okula Davet Edilmesi:

Gazilerimiz okula davet edilerek söyleşi gerçekleştirilmiştir. Çocuklarımız ve gazilerimiz vatan, millet ve bayrak sevgisi, ülkemizin zor şartlar altında kurulduğu, vatanımıza sahip çıkmamızın gerekliliği, yapılan fedakarlıklar, aldıkları madalyalar üzerine söyleşi gerçekleştirdiler.

• Ramazan Bayramı Etkinliği:

Ramazan Bayramı vesilesiyle yaşlılarımız okula davet edilmiştir. Çocuklarımız, yaşlılarımızın ellerini öperek hürmet göstermişler, yaşlılarımız ise çocuklara bayram mendilleri içerisinde bayram harçlığı ve şeker hediye ederek geçmişten günümüze devam eden geleneklerimizi okulumuzda yaşatmışlardır. Ramazan davulcusu eşliğinde manilerini çocuklarımızla paylaşarak keyifli vakit geçirmişlerdir.

• Geçmişte Kullanılan Eşyaların Tanıtım Etkinliği:

15.05.2024 tarihinde planlanan geçmişte kullanılan eşyaların tanıtım etkinliğine öğrencilerimizin aile büyükleri davet edilecektir. Büyüklerimiz geçmiş zamanlarda kullanılan eşyaları çocuklarımıza tanıtarak, günlük hayattaki işlevleri hakkında söyleşi gerçekleştireceklerdir.

Projenin Somut Çıktıları: "Geçmişin Değerleri Geleceğe Işık Tutuyor" isimli sosyal sorumluluk faaliyeti ile 198 öğrenciye, 198 öğrencinin velisine ve etkinlikler toplamınca 125 yaşlı bireye ulaşılmıştır. 198 adet faaliyet bilgilendirme bülteni dağıtılmıştır.

29.04.2024 20

Yaşlı-Çocuk Bilgi Aktarımı, Kültürel Oyunlarımız, Masal-Hikaye Anlatımı:

Huzur Evi Ziyareti:

29-04-202429-04-202429-04-202429-04-202429-04-2024

Gazilerimizin Okul Davet Edilmesi:

Ramazan Bayramı Etkinliği: